Itinerari Osaka 5 hari 4 malam : Osaka|Kyoto|Nara dan tempat-tempat yang harus dikunjungi

Wednesday, June 17, 2020 Osaka, Japan

Last year- September 2019- Fana berkesempatan pergi ke Osaka. I've been there 5 days 4 nights! Osaka, Japan antara tempat yang dah lama Fana nak pergi. Semenjak duduk di Korea ni baru lah ada kesempatan nak pergi Osaka. 




My first impression about Osaka is cleanest city. Of course lah Japan. And guess what, that is true! Kansai Airport nak jumpa sampah pun susah, apatah lagi bandar. All the way from the airport his hygiene impressed me.


Actually, this entry are not about expenses costs tips :P. But I try my best to list up the costs if I remember lah okay ;) Sebab dah lama sangat dah, jadi lupa mungkin. Cumanya nak ceritakan flow dari day one until day five, okay..? 

Disclaimer;-This post contains affiliate links, meaning at no additional cost to you, if you click through and make purchase, I may earn small commission. Thank you for support. Learn more on my disclosure page

I flew away from here to Osaka. Kebetulan masa tu harga tiket pergi dan balik bawah RM400. My own style when I travelling, I always cut cost as long as I can. Macam beg Fana tak check-in. Makanan dalam kapal pun tak beli, sebab 2 jam saja perjalanan.


**Flight return RM350
*OAP (Osaka Amazing Pass). Pada last entry ni Fana ada ceritakan macam mana nak gunakan OAP ni dengan betul supaya korang tak rugi.


Day 1 

  • Arrived 9 AM at Kansai Airport Terminal 1
  1. Naik shuttle bus yang disediakan untuk ke Terminal 2
  2. Dapatkan JR Pass Kansai Area di Terminal 2 sebelum memulakan perjalanan. (JR Pass wajib beli)
  3. Do not seat at reservation area, if you not do any reservation. (Security will check it)
  • Dari Kansai Airport menuju ke Namba Station dengan menaiki train.
  • Sampai di Namba letak beg dekat guesthouse sebab datang awal sangat. Check-in pukul 2. (Namba/Shinsaibashi/Dotonbori adalah lokasi yang sesuai untuk bermalam kalau nak berjalan di sekitar Osaka)
  • Habiskan masa berjalan di sekitar Shinsaibashi dan rehat.

**JR Pass Kansai- RM350
**Acommodation- RM630


Day 2 (Nara Park / Osaka Castle / Dotonbori Night Market)

  • Mulakan pagi dengan bersarapan.
  • Update Instagram stories :P
  • Ambil train menuju ke Nara Park. Naik di Namba Osaka. Boleh tengok disini 
  1. Pergi ke kaunter tiket di luar station. 
  2. Tunjukkan Osaka Amazing Pass (kalau tak ada kena bayar 300Yen kalau tak silap)
  3. Tunggu shuttle bus Nara Park.
  4. Dan spend lah berapa lama korang nak.
  • Dari Nara Park singgah ke Osaka Castle (laluan train yang sama)
  • Berjalan-jalan di sekitar Osaka Castle (included OAP)
  • Boleh masuk dalam castleI didn't make it because was late evening. (kalau tak ada OAP kena beli di kaunter tiket)
  • Kembali ke Namba untuk makan malam (terdapat restoran HALAL) dan berjalan-jalan di Dotonbori Night Market.

**Nara Park- RM11.50
**Osaka Castle- RM23+
**Makan malam- RM120++


Day 3 (Satu hari di USJ)

  • Sarapan sebanyak yang mungkin untuk alas perut sebelum masuk (makanan luar tak dibenarkan)
  • Seharian di Universal Studio Japan.(excluded OAP)
  • Datang seawal mungkin atau korang dapat main setengah hari saja :P.
  • Pastikan tiket masuk di booking disini(elakkan booking semasa sampai)
  • Dah masuk Universal Studio Japan ni memang malam lah baru balik. 
  • Amaran!! Elakkan pakai dress atau turban. Untuk permainan yang extreme agak bahaya. Standby jacket / windbreaker yang ada hoodie untuk cover tudung. Thanks me later!!
**Tiket USJ- RM310++
**Makanan dalam USJ- RM110++

RELATED POST : UNIVERSAL STUDIO JAPAN
 

Day 4 (Kaikuyan Aquarium / Tempozan Ferris Wheel /  Kyoto / Arashiyama Bambo Grove)

  • Ferris Wheel dan Kaikuyan Aquarium bersebelahan saja sebenarnya. Jimat dah masa dekat situ. 
  • Kaikuyan Aquarium (included OAP)
  • Kaikuyan Aquarium macam biasa, sama macam Aquaria di KL.
  • Tempozan Ferris Wheel (excluded OAP) kecuali ferris wheel yang dinyatakan https://invol.co/clp67e
  • Untuk ferris wheel cuma bayar 800yen. Lama juga nak habis pusingan dan berbaloi. Mungkin lebih 5 minit tak ingat dah.
  • Arashiyama Bamboo Grove(excluded OAP). Masuk sini free saja. Boleh jalan kaki / sewa basikal untuk ke kawasan bamboo. Jalan kaki saja sebab tak jauh dan dapat cuci mata tengok kawasan rumah orang Japan. 
  • Selain bamboo grove ada restoran dan kedai-kedai souvenir.

  • Kemudian balik dan makan malam di Dotonbori Night Market (kedai HALAL yang sama). 
**Metro subway- RM31 return (sebab tak beli OAP)
**Kaikuyan Aquarium- RM95
**Ferris Wheel- RM31++

Day 5 (Shinsaibashi Street)

  • Tiket malam, jadi berjalan dulu di tempat berdekatan.
  • Berjalan-jalan di sekitar Shinsaibashi Street untuk kali terakhir.
  • Big Camera tempat barang-barang elektronik yang murah.
  • Kemas barang/check out dan berangkat menuju ke airport **(tiket boleh simpan buat kenangan, sebab mesin tak telan kad)

TOTAL- RM2,061.50 without OAP.


Kesimpulan- Osaka Amazing Pass(OAP) WAJIB BELI!! 
Banyak jimat kalau ada beli OAP. Pass ini termasuk tram/subway/city bus. Pass dikira bermula 5:00am pada hari penggunaan dan tamat pada jam 4:59am hari berikutnya. 

Maksudnya kalau korang guna jam 10:00am pass akan tamat pada jam 4:59am juga dan bukan 24jam bermula masa penggunaan. Boleh faham? Jadi untuk jadi orang smart pakai lah awal pagi. OKAY????



12 comments

  1. betul tu..wpun sis travel kat dlm msia pun..tetap berjimat kalau boleh..hihi..bestnya dapat travel ke osaka

    ReplyDelete
  2. cantiknya gambar-gambar awak! Mesti best tengok view Osaka dari ferris wheel sebab tinggi. Arashiyama Bamboo Grove yang orang selalu bergambar tu ke? Cantik dekat situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Bamboo ni memang orang selalu datang kalau bercuti ke Osaka.

      Delete
  3. Mi mesti gara gara bz sangat sampai setahun baru nak blog fasal Osaka. Apa pun bagus dibaca utk orang yg akan pergi sana nanti..

    ReplyDelete
  4. I visited these 3 places in Japan. I loved it there. Kenangan paling indah di Osaka adalah Kimono experience and Universal Studios. Wish to visit there again the future.

    ReplyDelete
  5. Huhuhu bestnyaa..mampu baca je dulu...plannya patut bulan 9 ni Sis dan kawan ke Japan 9hari...tapi terpaksa postpone...next year, kalau dapat peluang, tetap nak ke Jepun juga hehehehe

    ReplyDelete
  6. Bila lah dapat je Jepun ni. Selalu sangat wishlist ke sana. Suka betul tengok bandar & teknologi negara sana.

    ReplyDelete
  7. seronok tengpk trip orang yg pergi luar negara tambah2 negara jepun. teringin sangat nak melancong ke sana :)

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© Fana Halim. Design by FCD.