5/Korea/slider1

Pinterest

Tiada istilah balik beraya di kampung halaman tahun ini untuk kita semua.

Macam mana orang Malaysia di sana? Feeling good tak dapat keluar rumah tu? Dalam seronok dapat keluar rumah tu jangan lupa jaga jarak dan pakai mask. Keadaan CORONA sekarang ni belum benar benar habis lagi. STILL DANGEROUS! REMEMBER THAT!


I know you guys feel excited to hang out, shopping (raya soon), and travel here to there. But please be responsible to each other. Kita masih lagi sedang membanteras penularan wabak CORONA ni. Kalau kes tiba-tiba naik lepas ni, sia-sia lah selama sebulan lebih BERKUARANTIN DI RUMAH. Even have some people don't take it serious about this, but please don't be like them. 

Perjalanan rentas negeri untuk balik ke kampung sempena cuti perayaan Aidilfitri ini maaf tidak dibenarkan". Kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Our prime minister has said this year no 'raya'. Omaigad so sad. Tegas sangat bunyinya. Dah lah nak rentas negeri pun bersyarat macam mana lah yang berjauhan dengan family tu even tho in the same country. For you guys who the first time raya w/out family be tough okay. IsyaAllah everything's gonna be okay. Sendu gais.

"Jadi, saudara saudari boleh bermain badminton atau tenis di luar tanpa penonton. Jogging, kayuhan basikal, golf dan larian dalam kumpulan kecik tidak melebihi 10 orang juga dibenarkan dengan syarat anda mengamalkan penjarakan sosial dan elakkan sentuhan badan." Jelas Perdana Menteri TSMY.

But alhamdulillah sekarang PKPB dikuatkuasakan. Jadi maknanya boleh bekerja dan keluar, tapi dengan bersyarat. Sekarang satu kenderaan boleh naik 4 orang tapi mestilah ahli keluarga yang tinggal serumah dan mana mana ahli lain dari rumah yang sama. Walaupun boleh kerja dan keluar macam biasa tapi untuk rentas masih lagi tidak dibenarkan.

Banyak sangat dah kelonggaran diberikan ni, kalau masih ada yang degil juga tak tahu lah nak kata apa lagi. Dr Hisyam cakap kalau degil kita kurung lagi sekali. Korang nak ke? Raya berkurung nanti lagi sendu.

Apa apa pun dah boleh keluar kesana kesini tu jangan lupa jaga kebersihan diri masing-masing. Pakai mask dan sanitizer sebelum keluar rumah. Pesan dekat ahli keluarga sekali kalau ada yang degil. 

Masa ni lah nak pakai hashtag kitajagakita tu. Ini buat hashtag sesaja pun tak guna juga. Kalau benda ni bermula dari rumah InsyaAllah akan lebih mudah kerja kerja frontlines semua tu nak jaga korang. PLEASE BE RESPONSIBLE AND DON'T BE SELFISH. CHIAOOOO~

1 comment

  1. Semoga negara kita dapat mengelak daripada wabak ini terus menular.

    ReplyDelete