5/Korea/slider1

Pinterest

Spend whole day in Universal Studio Japan(USJ)


USJ Japan yang terletak hanya di Osaka adalah salah satu daripada enam Universal Studio yang terdapat di negara negara lain. Universal Studio Japan (USJ) wajib anda pergi. Orang putih kata "is a must see attraction for many visitors to Japan" I do love amusement parks like the other kids :P.


Citywalk sebelum masuk USJ.

Excitednya nak masuk!


Perjalanan untuk ke USJ sangat lah mudah. Train yang disediakan sangat berdekatan. Tidak seperti Everland di Korea, pengunjung perlu manaiki bus untuk ke taman tema selepas menaiki train. Jarak perjalanan dari Universal City station ke USJ cuma mengambil masa lebih kurang selama 3 minit plus minus dengan berjalan kaki. Manakala 20 minit perjalanan train dari Osaka-Namba Station.

Transportion USJ baca (DISINI).



Sentiasa ramai sampai ke malam. Last operating 10.00pm.

Before you go here make sure you've done the booking. I used KLOOK, it's easy chessy. Turut disediakan juga express pass mengikut pakej yang disediakan. Benifit for express pass anda tidak perlu beratur terlalu lama seperti pass yang biasa, senang cerita ianya fast lane. But this pass only valid for certain ride. Harga nya juga sedikit mahal berbanding pass biasa.


Kalau anda nak tahu setiap game/show akan dimaklumkan sentiasa waktu menunggu. Jadi anda boleh aturkan masa untuk main game yang tidak perlu menunggu terlalu lama.

Hollywood Dream-The Ride


Hollywood dream ride, the first game i choose. This ride have two option i forgot what name it is :P. So you should try both this ride! But please be patient cause this queue is toooooo long :P. Anda boleh pilih untuk naik single atau berdua. Biasanya kalau yang sigle masa menunggu tidak terlalu lama dia selit mana yang ada kosong.


Backdrop roller coaster. Setiap kerusi ada lagu yang dimainkan. Terdapat 5 pilihan lagu sebelum bergerak. I choose Taylor Swift "Shake it off". Roller coaster ini bergerak secara mengundur jadi tak tahu bila masa dia nak menjerit :P



Jika bertudung klip tudung akan diberikan sebelum mulakan permainan. Staff tu cakap takut tudung terbang. Langkah berjaga jaga pakai lah klip macam ni. Tapi lepas main memang tudung kedepan hahaha. Jangan pakai square silk okay.

Jurassic Park


Antara ride yang patut anda cuba. Takut tapi nak lagi nak lagi :P. This is the best ride to die for. Yang bertudung kalau nak naik ni kena pakai hoodie supaya tudung anda tidak tercabut, sebab pakai hoodie pun dah kedepan tudungnya. 

Nasib baik staff dia bagi pinjam baju. Seat dia bukan menghadap ke depan ya tapi menghadap lantai.

Video from YouTube

Antara ride yang waktu beratur paling lama. 2 jam beratur untuk 2 minit :P.

The Wizarding World of Harry Potter

Haw-ry Pot-ah...!
Hogwarts is here..

Tempat yang paling tak sabar nak masuk, The Wizarding World of Harry Potter. Of course i'm excited. Untuk ride,pass perlu beli berasingan. So tak dapat main dapat masuk bangunan dia ni pun okay lah.


Lalu sini pun dah goosebumps. Sepanjang jalan ada muzik background theme song Harry Potter tu. Serius best terok.


Visiting Hogsmeade Village !! Haw-ry Pot-ah 's fav place during school year. Musim panas ni, tapi view salji :P. Sumpah teruja terok. Dekat sini ada kedai kedai souvenir. Sebijik dalam cerita dia, kedai potion pun ada. 

Professor Rubeus Hagrid's House.






 I do love watching Haw-rry Pot-ah since chapter 1. The best ever experience! 
Next time could be repeat for the Harry Potter and The Forbidden Journey ride :P

Hollywood theme


 Hollywood theme. Sekejap je dah sampai San Francisco.

Live performance.

 China Town.

Based on the city of New York City, but still ada bangunan yang tak siap lagi.

Sesame street fun zone.





Waterworld : A Live Sea War Spectacular

We skip this one. We dont have the pass. Sebabkan macam dah malam sangat skip jelah. Masa ni pun dah penat dan nak balik download gambar :P

Because we came during Halloween season so this is what we got.
I'm not scared at all.
While i'm taking their pictures suddenly staff said NO FLASH,NO FLASH. Gulp.




Finish for the day's activity and it's time to go back. Worth every penny, highly recommended.


Sigh, I'm so tired.



See you again..
Peace and Love, XOXO :p





13 comments

  1. Pernah pergi universal studio singapore je.. tu pun best. in japan boleh masuk dlam bucket list huhu.. nak pergi sebab ada sesame street.

    ReplyDelete
  2. Cantiknya tak pernah jejak kaki ke Jepun lagi.. huhuh. Tengok gambar dan blog ini rasa teringin sangat nak sampai. Hopefully 1 hari nanti saya dapat jejakkan kaki di sini

    ReplyDelete
  3. belum lagi visit Japan!!! Nanti kalo ada chance nak visit universal studio jugak!!!

    ReplyDelete
  4. Tempat wislist kita nak oergi tempat ni. .tengah kumpul duit. Hope one day takde covid boleh pergi.. Best tengok. .banyak mainan

    ReplyDelete
  5. untungnya bila dapat jalan2 tengok negara orang... i dah lama nak ke sini tapi belum berkesempatan lagi huhuhu

    ReplyDelete
  6. Plannya konon nk ke USS bawa anak-anak seminggu selepas raya...tapi dah situasi macam ni, semua terpaksa postpone,..lagi plak SG pun tahap redzone...anak dah besar seronok le kalau gi sini kann, dulu Sis nak pergi anak masih kecil...

    ReplyDelete
  7. Bestnye universal studio japan. Pernah pergi yang kat singapore je. Next nak merasa plak yang jepun punya plak if berkelapangan

    ReplyDelete
  8. wow bestnya kalau dapat spend time kat sini. Main sampai puas, baru seronok & rasa berbaloi 🤩

    ReplyDelete
  9. Tengok gambar pun dah rasa seronok. memang heaven betul bagi photographer. Ya Allah bilalah daat jejak kan kaki ke luar negata.

    ReplyDelete
  10. Wahhhhhhhhhhhh bestnya..rasa teringin pula nak pergi sana.Thanks for sharing :)
    boleh masuk dlm list travel ni

    ReplyDelete
  11. hmmph dia up post percutian pulak time2 #stayathome ni! Ni sis jeles ni, hehehe! Memang teringin nak pergi Universal Studio and Disneyland Japan!

    ReplyDelete
  12. This is definitely in one of my bucket's list. Hopefully one day I will be able to go there as well with my family.

    ReplyDelete
  13. Bestnya dpt travel ke Japan nti blhlah msk list, pernah gi korea

    ReplyDelete