Monday blues~

Monday, March 9, 2020 South Korea

Monday blues ha ? Currently me. Harini Korea meningkat lagi suspek corona virus.
Tempat aku ni alhamdulillah tak ada peningkatan. Yang makin banyak sekarang area Daegu dan berdekatan sana. Boleh tahan beratus juga banyak harini.
Sumber ni aku dapat dari Kakao Talk. Sebab aku link dengan no telefon korea so dapat lah. Bagus juga kan takde lah katak bawah tempurung.



sumber:KakaoTalk

Tapi aku harini tak nak cerita pasal corona. Aku nak cerita pasal lain. Sekarang dah bulan 3 kan, cepat gila weh masa berjalan ni. So welcome home spring goodbye winter. No more winter outfit. Mengah mak nak pakai tebal tebal ni. Nak pergi buang sampah je pun pakai berlapis lapis. Orang tengok pun confuse sampah buang siapa ni, HAHAHAHA!! Tapi mesti tak ramai orang datang Korea musim corona ni, aku tengok pun ramai yang cancel tiket dah. Bertabah lah korang eh, ada lah tu rezekinya nanti. Tapi aku tengok ada je yang sedang bercuti lagi ni. Serius aaaa~ Air Asia ni pulak macam sakai musim corona ni lah berani dia buat sale tiket kan. Nasib baik tiket murah tu aku dah booking siap, gotcha AA. 

Ada orang tanya aku best ke duduk Korea? Bagi aku,mula mula jelah rasa best. Sebab masa tu aku datang masa salji. Salji weh gila tak jakun, mesti jakun punya. Masa mula mula sampai kan sejuk kan, pastu macam ehh bestnya kalau Rompin sejuk macam ni. Masuk minggu demi minggu aku rasa nak balik weh. Give up doe. Serius aaa~ HAHAHAHA. Lama lama tu redho jelah sejuk ke panas ke redah je. Kalau ada orang nak datang bercuti kan mesti tanya aku bila ada salji. Ini soalan yang aku cannot brain.  Kadang kan zaman serba canggih ni ko GOOGLE JEEEEE. Tapi kalau nak suruh aku bagitahu masa yang tepat salji turun tu ko ingat aku kerja kaji cuaca ke. Aku pun tengok app weather semasa sini. Adumak nanti mak cubit kang.

Tips : Download Accuweather atau mana mana apps kaji cuaca sebelum sampai. Bila ada app ni boleh arrange baju yang sesuai nak pakai berjalan.






Alhamdulillah, ni tahun ke-4 aku. So far tahun ni salji macam kurang kalau belah tempat aku. Tahun sebelum pun tak paduik. Dia kalau paduik pun dekat Seoul je. Salji salji nak ke mana lah sangat kakak. Pergerakan terbatas. Mudah penat(ini aku) package sakit kepala. Kalau bawa warga emas hati hati lah sebab beku dia bukan biasa biasa. Bagi lah hot pack so dorang keep warm. Beli dekat Daiso baru 1000kwon. Beli lah korang nak beli banyak mana pun sebab murah je sini. Aku tak chega dah beli hot pack. HAHAHAHA. Aku dulu pantang masuk Daiso beli hot pack saja. Benda bukan tahan sebulan, ada yang 12 jam, ada yang 6 jam. 6 jam ni panas dia paduik sikit lah. Dulu macam bengap bengap sikit aku tengok amende lah dok goncang goncang. Ingat bawak kacang hijau weh. Nampak kan bengap tu. HAHAHAHA. Tapi tulah. Hmm.

Tips : Hot pack untuk kasut pun ada jual dekat Daiso cara dia tampal atas stokin. Nak tampal atas kaki ke tapak kaki ke terpulang.
Tips : Pakai mask supaya tak sakit hidung bernafas sebab cuaca sejuk nak mammm.






Spring sejuk dia pun kurang ajar juga. Dah lah sejuk berangin. HAHAHAHA. Aku kalau orang tanya memang aku tak tahu. Sebab tiap kali spring season aku balik rasanya. Yelah kot sebab tak ada dalam memori aku macam mana situasi dia. Haa tu yang kadang kena palataw tu cakap tak sejuk. HAHAHAHA. Siapa terkena haritu angkat tangan sikit!! Maafin gue,haha~ Nak datang spring standby camera mahal sikit, bunga baru nak up. Tahun lepas mengikut tarikh pada gambar aku bulan 4 Cherry Blossom@pokkot. Korean panggil pokkot, aku tak reti spelling asal ada bunyi. Sesak dia boleh tahan juga sebab nak tengok bunga punya pasal.




Tips : Boleh tanya dekat reception guesthouse korang mana tempat tumpuan pokkot ni. Sebab dorang Korean lebih tahu dari kita yang palataw.
Tips : Tarikh cantik antara 25 March ke 10April. 2 minggu kebiasaan bunga kembang lepastu dah gugur. 2 minggu je padu tau. Jangan cakap mak tak bagi tips siku kang.


End of March 27 something i guess.

After few days.

Sorry lah yang malam je ada, dah siang kerja maknya.


Dah ahh nanti sambung.






2 comments

Latest Instagrams

© Fana Halim. Design by FCD.