5/Korea/slider1

Pinterest

Hi Bye, Mama! Life is full of unpredictable surprise..

Annyeong-haseyo :P

Tiba tiba feeling korea pulak.
Korang dah tengok belum Hi Bye, Mama Cerita dia ni macam cerita hantu tapi tak seram, hahaha.

Cerita ni baru lagi tayang dekat K-Drama network tvN selepas cerita Crash Landing On You. Rasa macam tak logik pun ada cerita ni. Yelah dah mati 5 tahun boleh pulak hidup semula untuk 49hari. Cerita ni banyak pengajaran dia, tapi yang berkaitan agama tu jangan korang terikut pula. Starting cerita ni pun banyak airmata yang keluar, standby tisu geng. 

Kim Tae Hee ni lepas dia kahwin dengan Rain dah lama tak keluar tv. Sebabkan dia berlakon ni lah aku tengok cerita ni. LOLLLLL. Skin dia fulamakk helok siot. Tang dahi tu berkilat haje. 

Pelakon laki ni aku tak kenal so aku anggap dia baru lah mungkin. Yang jadi bini kedua dia tu sebelum ni ada berlakon juga tapi tak ingat lah cerita apa, macam pasal adik beradik tiri. Apa tajuk entah lupa dah. Watak Go Bo-Gyeol ni macam pchyo sikit mula mula. Dah masuk episod 10 baru nampak true colour tu. 

Watak kanak kanak perempuan Jo Seo-Woo ni rupanya budak lelaki. Dorang ambil budak ni sebab iras iras lah muka Kim Tae Hee. Lah mati mati aku ingat budak perempuan. 

*tak reti nak bagi rate, kalau aku rate best ke tak best haaaa. Bagi aku best. Ikut taste memasing lah kan ada yang okay ada tak okay. Selamat menonton gais!!

*aku tengok dekat Netflix je ni.


Hi Bye, Mama..




Genre : Drama, fantasy.

Pelakon : Kim Tae-Hee(Cha Yu-Ri),  Lee Kyu-Hyung(Jo Gang-Hwa), Go Bo-Gyeol(Oh Min-Jung), Seo Woo-Jin(Jo Seo-Woo) dan ramai lagi.

Release date : Feb 22-April12 2020.

Episodes : 16

Sinopsis


Mengisahkan sepasang suami isteri yang baru berkahwin dan bakal menimang cahaya mata. Cha Yu-Ri terlibat dalam satu kemalangan semasa hamil 9 bulan. Dia meninggalkan anak yang baru lahir iaitu Jo Seo-Woo dengan suaminya Jo Gang-Hwa. Cha Yu-Ri menjadi hantu selama 5 tahun selepas dia meninggal. Untuk menjadi seorang manusia semula, Cha Yu-Ri perlu menjalankan reinkarnasi/kelahiran semula (penganut buddha) untuk 49 hari.

Jo Gang-Hwa bekerja sebagai chest surgeon disebuah hospital besar. Selepas kematian isterinya dirinya telah banyak berubah dan dia tidak mampu untuk melakukan apa apa pembedahan akibat trauma kematian isterinya. Dia juga telah dikenakan tindakan disiplin akibat kecuaian semasa melakukan pembedahan. Sepanjang kematian isterinya 5 tahun yang lalu Jo Gang-Hwa telah berkahwin dengan rakan sekolejnya Oh Min-Jung.

Dalam masa 5 tahun itu juga Cha Yu-Ri sentiasa berada disamping suami dan anak perempuannya sehingga dia dilahirkan semula. Jo Seo-Woo mempunyai kelebihan apabila ianya boleh melihat jasad yang telah mati berkeliaran. Disebabkan itu juga dia telah lama mengenali Cha Yu-Ri sepanjang 5 tahun tersebut. 

Link of episodes : Dramacool

Challenge Accepted!! Terjebak juga dengan challenge ni..

Saya minta rakan-rakan yang merupakan Ahli Pengakap Malaysia untuk menyertai cabaran dengan menyiarkan gambar anda ketika sedang berpengakap. Hanya satu gambar, tiada perihal. Matlamatnya adalah untuk membanjiri FB dengan gambar yang positif. Salin teks ini ke status anda, siarkan gambar anda dan lihat betapa hebatnya pergerakan ini.











Masa awal-awal masuk Pengakap ni. Tahun 2011 tak silap. Hari pentauliahan ahli Pengakap Politeknik Sultan Azlan Shah.









Masa waktu join Kem Kemahiran Pengakap. Nak dapatkan badge kemahiran kenalah join juga :P




Masa ni tak silap dah habis belajar di PSAS. Tinggal berapa ahli dah yang seniornya. Yang lain semua dah busy.




Hinex di Universiti Teknologi Malaysia (UMT). Second time join HINEX kem. Tahun pertama dekat Pulau Aman, Penang. Lepastu HINEX Terengganu di Universiti Malaysia Terengganu (UMT)

























Macam-macam challenge dibuat musim PKP ni. 

Meet Mr Koala.

Welcome backkkk..



From Kuala Rompin take a bus go to KL.

Then transit few day in KL before departure to Perth Australia.

My first flight was on Oktober 15,2014 at 7am.



2014 so keding

Urghhh...

REVEAL THE SECRET, SSSHHHHH...

My mom don't know bout that :P
She doesn't know i was in there..
Mintak ampun mak.. *hahaha

After graduated in diploma engineering building services (Civil Eng) dalam bulan 9 macam tu, i decided to go to Perth, Australia.

Memang kerja gila. At that time I was not alone, of course have many people on board. LOL kidding, but yes i'm alone no friends joint me that time.
A lot of things i have heard about Australia immigration and it was make me scared of course. So then, macam macam doa baca supaya all went well. And tak tidur okay.

Alhamdulillah i pass without any questions from them. Maybe sebab masa tu pun ramai orang dan ada flight lain masuk juga. Maybe that's why they don't ask me anything.

Benda dah lah tak pernah sampai, datang sorang pulak tu. Logik ke tak logik? Ibarat travel solo lah orang kata. *eee acahacah. Dari mana datang keberanian ni pun tak tahu lah aku. Sebab kan aku tak fluent english masa tu, so aku banyak berdiam jelah tak bersembang dengan sesiapa. Aww so sad :(

Young and bold lah this girl *rolling eyes

Well i don't know how..

That time i just follow the direction yang dorang bagi. Naik shuttle bus go to the domestic terminal and waiting for them. Zasssss settle. Starting that day my life was change.
I fell in love with this country.

LOVE...



First #ootd *hahaha


Fremantle i miss this place. Damn.

Adventure World with another friend.

Perth City every weekend.


The best ever kambing. Charcoal Chicken. *that's are portion for one person eat

LOVE LOVE LOVE...


Osaka Amazing Pass vs JR Kansai WIDE Area Pass

Tak nak sembang panjang cuma harini nak sembang pasal Osaka Amazing-Pass dan JR Kansai WIDE Area-Pass. Ada yang pening perlu ke tak beli?? Jawapannya adalah wajib jika anda bercuti ke Osaka. Melainkan anda ada sewa kereta persendirian itu boleh dikecualikan. Jadi mana yang ada JR pass ni senang lah nak ke mana mana naik train. Okay kita sambung....




Train Kansai Airport Station yang terdapat di Terminal 2 (T2) ini adalah permulaan perjalanan train ke bandar bandar lain bagi penumpang yang sampai dari airport. 

Penumpang yang turun di Kansai airport akan menaiki shuttle bus yang disediakan dari airport untuk ke T2. Di T2 ada disediakan mesin tiket dan kaunter manual untuk membeli sebarang pass train.

Pembelian secara online yang saya syorkan ada melalui  aplikasi KLOOK. KLOOK menyediakan pelbagai option dan kemudahan dari segi aktiviti, WiFi&Simcard, hotel, penganggkutan, train ticket dan pass masuk attraction. Macam macam boleh booking dengan KLOOK ni. 

Boleh klik (DISINI)

JR Kansai WIDE Area

Japan Railway banyak pilihan pass yang disediakan di KLOOK. Jika anda bercuti ke Osaka selama 5 hari seperti saya, anda disyorkan membeli JR Kansai WIDE Area-Pass. Pass ini merangkumi besar kawasan Osaka sehingga ke Nara, Kyoto,Kobe dan Himeji. Sangat mudah berbanding beli berasingan ketika di setiap station dan lebih mahal daripada pakej yang disediakan oleh KLOOK.

Boleh baca (DISINI).




Nara Station


Untuk JR West Kansai Rail-Pass package yang ada cuma 4 hari. So pakej ni yang bercuti 4 hari amat disyorkan. Pakej ini juga termasuk Nara, Osaka, Kyoto, Kobe dan Himeji.

Boleh lihat (DISINI)

Osaka Amazing-Pass


Recommended. Sangat memudahkan dan banyak benefit. Unlimited Osaka subway,tram dan city bus. Selain itu juga ianya termasuk 40 iconic Osaka entrance boleh digunakan secara percuma dengan menggunakan pass ini sebagai contoh, Osaka Castle, Umeda Building, Osaka River Cruise, HEP Five Ferris Wheel dan banyak lagi. 


**Universal StudiO Japan tidak termasuk.
Boleh baca (DISINI)

**pass ini sah dari 5:00pagi pada hari pertama penggunaan hingga 4:59pagi 2 hari kemudian. Bukan 48 jam dari penggunaan pertama.
**Oleh itu untuk menjadi pengguna yang smart anda kena smart atur masa untuk gunakan pass ini sebaik mungkin.




Bila pergi Penang dengan bukan orang Penang | Penang Blog 2020 |


Terdetik hati nak ke Penang bercuti dengan kawan-kawan. Idea nak pergi Penang ni sebab aku tengok FB banyak sangat share pasal makanan dekat Penang kan. Tengok gambar je terliur dia sampai tak menahan nak balik Malaysia hahaha. Aku pergi dengan kawan aku masa study dulu Intan, Ana dan Sam.

Tempat bermalam

Trip ni 3 hari 2 malam. Cukup lah kot. Ktorang bermalam dekat sini ha Travelodge Georgetown Penang. Bilik dia selesa, besar dan sama macam dalam gambar. 

Perkara pertama aku sebelum booking aku akan check review. Check juga gambar- gambar yang disediakan. Ingat senang ke nak pilih bilik ? Bercinta tahu! Pengalaman mengajar aku jangan menilai gambar semata mata. Ingatkan manusia saja, gambar pun boleh kena scam juga.


Sumber booking.com


sumber booking.com

Aku dah kata bilik dia selesa kan. Breakfast include tapi breakfast dia tak paduik lah. Facilities tip top. Hotel ni pun dekat dengan attraction place, kira tempat strategik juga. So sepanjang ktorang dekat Penang ktorang rasa memang tak cukup masa 3 hari 2 malam tu cam tak sempat ahh nak cover 1 Penang ni. So pergi mana yang sempat je. Tempat makan pun tak banyak menarik sebab mamak. Sorry mak tak makan makanan di kedai mamak. Antara tempat tempat yang ktorang sempat cover acah acah tourist tu....

Penang hill/Bukit bendera

Of course lah Bukit Bendera dulu. Itu kira tempat wajib kalau datang sini. Ktorang sampai lambat dalam tengah hari pastu cam ramai gila pastu have to lah beli fast lane ticket sebab malas nak tunggu lama. 

*Fast lane ticket rm40 sorang. 
*Normal adult ticket RM12. 
*Children ticket RM6/fast lane RM20. 
*Senior Citizen (warga emas) RM6.











Pemandangan Pulau Pinang dari puncak Bukit Bendera. Tengok depan depan lagi puas.



Penang hill restaurant & food

Orang kata kalau naik atas ni jangan tak cuba makan dessert dia. Dessert dia murah dan banyak pilihan. Rambang mata nak pilih yang mana rasa nak makan semua je.



Chew Jetty (Georgetown)

Sini pun famous juga ni orang datang. Ingat senang ya nak cari rupanya tersorok sikit tepi jalan kena jalan kaki lalu depan rumah orang. Tapi disebabkan nak bergambar kita gagahkan jua meredah ya. Sini free of charge. Keselamatan tanggungjawab sendiri. Bebudak kecil jangan bawak jalan sini, terjun dalam air sesaje je kang. 



sumber Google image.

Jetty ni tak boleh kalah kan blue boat house dekat Perth. Yang tu lagi lawo terok!

Penang Avatar Secret Garden

Jangan pergi siang hari eh. Kalau bawa kenderaan bayar parking RM5 tak silap lah. Cukup lah sekali pergi. Ingatkan banyak lah pokok yang berlampu rupanya satu tu jelah, hahahaha. Itulah kuasa viral yang tak disangka sangka. Hashtag netizen tak puas hati. Hashtag bayar parking semata.






Padang Kota Lama

Dekat sini ktorang datang makan je,hahaha. Dah kata tujuan datang Penang nak makan, memang makan jelah. Tapi aku kalau makan jarang nak ambil gambar makanan. Tak koserr. Ktorang makan nasi ayam dengan ayaq oyen. Ayaq oyen pakai kordial ja harga tak serupa dengan rupa cup plastic mahai saja. Done mengecam kedai hat mana tak ingat dah.

Litttle India 

Melayan si Ana yang nak makan samosa yang tersedap di alam semesta katanya. Nama pun Little India kan semua kedai India saja sini. 




Nak cari chendul tapi kedai chendul tuitup lah pulak, gigih berjalan semata ingat tak jauh hahaha. Call grab semata hantar dekat parking je, geleng jelah uncle.
Banyak lagi ni tempat tempat dekat Penang yang tak sempat cover ni. Lain kali lah pulak. 

xoxo~