5/Korea/slider1

Pinterest

"Now I Know..."Lifestyle and side effect living in South Korea | Tips Travel |


Side effect ? Macam pelik je.

Aku tahu ramai yang mengimpikan untuk tinggal di Korea. Contohnya macam aku,ngee~. During living in here my lifestyle changed a lot. Sometimes tough sometimes easy. A lot of things I have learned. Sebab korang bukan orang Korea, jadi korang kena tahu beberapa perkara tersebut.

Cara Semaian Daun Sup Dengan Menggunakan 3 Kaedah Ini | Daun Sup | Daun Ketumbar |


Daun sup kalau ditambah dalam sup memang sedap. Ianya digunakan sebagai penambah aroma menyedapkan makanan. Kalau pergi ke pasar ini adalah 'benda wajib' dibeli. Tapi yang nak dipakai sedikit saja. Simpan di dalam peti lama-lama pun akan kecut dan buang. Rugi sangat. Harganya pun boleh tahan mahal kalau seikat. Daripada buang duit beli, lebih baik tanam sendiri di rumah. Lebih jimat dan bebas racun serangga.


Reasons Why I Love and Hate Daiso Korea | Living In Korea |

Why I love and hate Daiso Korea? You should read for the next...


Memang tak dapat di sangkal lagi barang-barang di Daiso ni. Di Korea Daiso sangat familiar bagi kalangan penduduk local dan foreigner. Walaupun Daiso asalnya dari Japan, tapi harga di Japan lebih mahal daripada Korea (pengalaman masa di OSAKA). Pelik kan?

"Kan lebih senang kalau ada pouch beg macam ini!" - Tips Kemas Beg Untuk Bercuti (Travel)

Selain pening nak decide makan dekat mana, kemas beg pun salah satu perkara yang pening kepala juga. Hahaha~ Kalau bab kemas beg ini mesti mak-mak saja yang expert. Kaum bapak-bapak ini bukan tak ada yang tak expert, cuma dorang tak up di Facebook saja. Eh betul ke...??? Hmm~

Fakta Menarik Sepanjang Musim Luruh di Korea Selatan | Halloween Festival | Autumn | Fall season |


 

Wake me up when September ends ~


Apakah waktu yang terbaik untuk bercuti ke Korea? Ada orang tanya Fana. Susah lah nak jawab. Rasa macam semua musim adalah waktu terbaik kecuali musim panas. Hahaha. Tapi kali ini Fana sangat cadangkan pada korang semua datang lah pada musim luruh. Pemandangan di sini yang tidak akan kita dapat di negara sendiri.

5 Kebaikan Pokok Lidah Mertua atau Snake Plant Jika Ditanam di Dalam Rumah Yang Ramai Orang Tak Tahu | Snake Plant |


Pokok Lidah Mertua atau 'Snake Plant' adalah antara pokok yang sering ditemui di tanam di dalam rumah kebanyakkan penduduk di Malaysia. Selain ditempatkan di ruang tamu, ada juga yang meletakkan pokok ini di dalam bilik air dan ruang beradu.

7 Kelebihan Public Transport di Korea Selatan Yang Orang Tidak Tahu | Fana Halim Experience in South Korea | Benefits of Public Transport in South Korea |

Bloomy Friday.. 

Harini cuaca tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas. Alhamdulillah. Dalam beberapa minggu sahaja lagi cuaca panas akan berakhir. Ini adalah petanda untuk shopping! Hahahaha. Selepas musim panas musim luruh akan menyusul dan diikuti musim sejuk. Selepas ini pakaian yang musim panas pun akan disimpan. Tak sabar rasanya!.

Jalan-Jalan Di Osaka | Tempozan Giant Ferris Wheel & Osaka Aquarium Kaikuyan | Travel |


Walaupun dah lama tak menjejakkan kaki ke Osaka tetapi kenangan masih terpahat dalam diri ini. Namun kita perlu akur dengan keadaan sekarang yang membataskan kita untuk bercuti seperti biasa. Macam Fana ni pun, teringin juga nak pulang ke kampung halaman bertemu keluarga. Tetapi apakan daya memikirkan keadaan yang tidak stabil lagi sekarang ini...

Cara-Cara nak buat serbuk colek kering dengan 4 bahan mudah! | Resepi Orang Kampung |


Kecur air liur rasanya nak kongsikan resepi ini. Dengar sahaja perkataan colek mesti terlintas di dalam fikiran ini colek mempelam. Macam Fana sendiri pun memang gemar sangat makan colek ni. Apatah lagi kalau makan dengan mempelam. Tidak kisah lah apa sahaja jenis colek sama ada colek kering atau pun yang berkuah.

Makluman Bantuan Sara Hidup (BSH) | Jadual Pembayaran BSH 2020 dan Permohonan Rayuan BSH 2020 |


Beep~ Beep~ (Bunyi mesej masuk)

RM0 Anda (xxxxxx-xx-xxxx) TIDAK LULUS Bantuan Sara Hidup 2020.


Terkejut kita dapat mesej macam ni. Bila cek kelayakan hmm memang patut lah tak dapat pun. Sedih kan. Siapa yang lulus tu tahniah ya. Tapi nampak harini macam ramai juga yang tak lulus. 

Menerokai Busan dengan 5 panduan mesra Muslim | Busan | South Korea | Busan Tourism Organization |


fanahalim
sumber


Ramai yang dah tak sabar nak memulakan perjalanan ke luar negara bukan. Kebanyakkan rakyat Malaysia yang ingin ke Korea biasanya akan memilih Seoul ataupun Jeju sebagai destinasi pilihan. Tapi sebenarnya Busan pun terdapat banyak juga tempat-tempat yang menarik untuk dilawati.


Kenapa Perlu Utamakan Harry Potter Untuk Yang Ingin Ke Universal Studio Japan?? | Universal Studio Japan Tips and Hacks |


Bercuti ke Osaka dan mencari sesuatu yang menyeronokkan? Sekiranya korang bosan bersiar-siar, korang boleh menghabiskan hari di Universal Studio Japan(USJ) dan mengembara ke dunia sihir Harry Potter. Bagi memanfaatkan percutian korang ke USJ ini, Fana nak bagi 10 tips/hacks yang terbaik untuk korang!

10 Hacks Untuk Yang Ingin Ke Universal Studio Japan


1- Beli tiket terlebih dahulu.


Jangan buang masa dengan membeli tiket semasa di USJ. Dah berbuih mulut bagi tahu bab ni. Bukan USJ saja tapi mana mana tempat yang memerlukan tiket. 

Fana lebih selesa buat pembelian dengan menggunakan | KLOOK.| Mudah, cepat dan harga lebih murah daripada di kaunter USJ. Setiap pembelian akan dinyatakan arahan dan tempat penebusan tiket. Mudah sangat!

2- Elakkan waktu cuti umum dan hujung minggu.


Sekiranya korang dah buat penjadualan yang flexible, elakkan datang pada wantu hujung minggu. Penduduk tempatan sangat menyukai USJ malah dorang ada pas tahunan dan menyebabkan hujung minggu di USJ sangat sesak. 

Elakkan cuti umum dan cuti sekolah - jika korang bercuti ke Jepun pada musim sakura elakkan datang antara 25 Mac dan 5 April (musim cuti sekolah). 

3- Tidak perlu bazirkan duit untuk Express Pass


Fana tahu USJ ni akan ramai orang. Dan pernah terbaca macam mana nak elakkan beli Express Pass. Bagi pendapat saya, kalau korang datang pada hari biasa Express Pass ini tidak diperlukan (just do some research!).

Pertama sekali bukan setiap permainan memerlukan Express Pass. Kedua, tetap juga perlu menunggu sedikit waktu. Di sana korang boleh cek masa menunggu untuk setiap permainan pada papan digital. 

Universal Studio Japan

Sekiranya tidak yakin dan mahu membeli Express Pass silakan. Tetapi korang kena tahu harganya hampir sama dengan harga tiket itu sendiri dan menjadikan korang membayarnya dua kali ganda harga tiket :)...

4- Datang lebih awal 1 jam


Melampaunya datang awal? Percayalah korang tak akan menyesal. Taman tema ini dibuka seawal jam 8-9 pagi. Sebelum Fana sampai sejam awal tu orang dah terlalu ramai menunggu. Paling sakit hati tengah beratur tu dah dengar orang mula main permainan.

Perlu diingatkan tiket USJ hanya boleh digunakan untuk sekali masuk sahaja. 

5- Single Ride Lanes


Hampir semua tempat beratur terpisah kepada 3 bahagian. Express, single dan biasa. Dan ini adalah satu-satunya tricks untuk korang cepatkan masa menunggu. Boleh beratur bersama rakan tetapi tidak dapat duduk bersebelahan. Mana ada masa nak bercakap masa main roller coaster :P


6- Utamakan Harry Potter


Semestinya yang membaca ni mesti ada peminat Harry Potter :P. I recommend heading there first no matter what. Harry Potter adalah bahagian yang terbaik dari USJ - betul tak? Jika hari yang sibuk kapasiti untuk masuk ke dalam Wizarding World sangat terhad. Masa menunggu juga boleh sampai dua jam.

Harry Potter

7- Gunakan kelebihan waktu makan tengah hari.


Sebilangan pengunjung akan makan tengah hari antara jam 12:30 dan 2:00 petang. Ini bermakna waktu menunggu permainan adalah separuh daripada biasa. Masa ini lah waktu yang terbaik untuk korang bermain permainan yang popular.

Universal Studio Japan

8- Bawa makanan sendiri


Makanan luar memang tak boleh bawa masuk sebenarnya. Tetapi jika korang bawa masuk makanan seperti onigiri (nasi Jepun) atau botol air yang kosong anda lepas. Fana memang tak tahu dan memang kena periksa beg haritu. 

Tapi tak sangka ada kawan cakap boleh bawa masuk ;(Harga makanan di dalam sedikit mahal dan makanannya kelihatan lebih enak daripada rasa. 

9- Tak perlu risaukan beg


Nak sewa loker? Tak perlu. Semuanya di bawah pengawasan yang baik oleh staff USJ. Loker simpanan barang boleh didapati di setiap tempat permainan. Korang tak perlu risau nak letak beg dalam loker yang jauh.

10- Buat perancangan terlebih dahulu


Kawasan USJ ini tersangat lah besar. Fana cadangkan rancang dengan berpandukan map yang ada di USJ website. Jadi korang boleh dahulu kan yang mana lebih popular. Masa dekat USJ Fana tak tengok show/parade sebab semuanya dalam bahasa Jepun :P. Kita main sampai muntah pun okay dah. Hahaha.

Universal Studio Japan

Review USJ Rides

Harry Potter and The Forbidden Journey>>> For me this is the best entire park! Best teroks! Rasa next time datang Osaka nak repeat Harry Potter lagi. Hahaha. Dapat rasa berjalan dekat kawasan 'kampung' dorang yang macam dalam movie. Dapat tengok dengan lebih dekat classroom dorang. Banyak lah! Korang kena rasai sendiri.

Harry Potter and The Forbidden Journey

The Flying Dinosaur>>>Ini adalah ride yang paling mencabar! Gayat! Masa naik ni dapat enjoy tengok pemandangan Osaka sekali. Lah sempat. Jangan lupa mencubanya!

The Flying Dinosaur

Hollywood Dream, The Backdrop>>>Sejenis roller coaster tetapi secara mengundur. Masa bila nak jerit masa bila dia pusing semua tak tahu. Sedar sedar habis main. Sambil main korang boleh pilih lagu yang disediakan pada seat. 

Universal Studio Japan

Jaws>>>Pengalaman naik boat sambil dihantui jerung dengan lakonan pengemudi boat. Sediakan ponco dan pastikan kamera/telefon diletakkan di dalam beg. Photos are not allowed! Tapi sejujurnya pengalaman ini lebih banyak ketawa daripada takut.

Jaws USJ

Fana harap apa yang ditulis ni berguna lah untuk korang bercuti ke Osaka akan datang. Harap ianya bermanfaat. Kalau korang berminat nak tahu lagi lebih tips bercuti ke Osaka Japan korang juga boleh baca | Osaka Japan Tips | ini kalau ada masa terluang.

Ada yang dah pernah pergi USJ? Macam mana best tak?

Pengalaman Paling Best di Lotte World Seoul | Lotte World Seoul Tricks |


Lotte World

Pengalaman semasa melangkah masuk ke Lotte World ini sangat menyeronokkan. Sangat padat dengan orang ramai. Tempat yang sangat strategik dan mudah dikunjungi. 

Lotte World adalah salah satu tempat yang wajib dikunjungi jika bercuti ke Korea 
Selatan. This is so called Adventure Park / Magic Island. Public transport yang disediakan juga sangat dekat dan senang.


Photo Gallery 


Lotte World
Interior Adventure Park

Lotte World

Lotte World

Lotte World

Gyro Swing kena beratur lama sikit sebab memang ramai orang main yang ini.

Lotte World

Lotte World
One of VR version. Wajib cuba. Padu teruk!! Everything like a real.


Lotte World
Halloween Festival

Gyro spin yang wajib dicuba.



Lotte World
Gyro Swing. Dia punya swing atas air tepi tu je. Gayat!!

Lotte World


Masa ni datang tengah musim Halloween. Tema-tema hantu lah.

Lotte World
Jamsil Tower.

Best time to visit Seoul


Spring (March to May) *same like autumn but windy
Autumn (September to November) 10C to 15C
Summer (June to August) 25C to 35C
Winter (December to February) = -7C to -5C


Cara untuk sampai ke Lotte World


Sangat mudah dengan menggunakan Subway Korea Apps atau Kakao Metro Apps. Bagi yang pertama kali hendak pergi ke Lotte World korang boleh ikut langkah-langkah dibawah :-

*Dari Myeong-Dong Chungmuro bound (line biru) ke Dongdaemun History Culture Park.
*Transfer ke (line hijau) dari Dongdaemun History Culture Park menghala ke Jamsil.
*Perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit (13 station)


Tricks Semasa di Lotte World


1# Simpan beg di loker beg
Bagi pengunjung yang malas nak pegang barangan peribadi beg, telefon sebagainya semasa bermain, boleh simpan barang di dalam loker yang disediakan. Pengunjung boleh menyewakan loker tersebut dengan bayaran sekitar 1000KW - 2000KW sahaja.

2# Magic Pass
Malas nak buang masa beratur panjang untuk bermain? Magic Pass adalah penyelamatnya. Dapat menjimatkan banyak masa menunggu dan tidak perlu beratur panjang lagi! Boleh klik di sini> Lotte World Magic Pass 

3# Potongan harga
Tiket harian Lotte World terdapat dua jenis. 1-Day Pass and Half-Day Pass. Half-Day Pass boleh didapati bermula jam 4 petang sehingga 9 malam. Potongan harga sebanyak 50% diberikan daripada 1-Day Pass.


Permainan yang popular

Terdapat sebanyak 48 jenis permainan. Terbahagi kepada dua iaitu Adventure Park (indoor) dan Magic Island (outdoor). 

Adventure Park popular
  • Hot Air Balloon
  • The World Monorail
  • The French Revolution
  • VR Space
  • Shy High
  • Fly Venture
Magic Island popular
  • The Gyro Drop
  • Gyro Swing
  • Gyro Spin
  • The Haunted House
  • The Comet Express
Kelebihan sekiranya membeli pass/tiket dengan menggunakan KLOOK adalah sangat cepat dan mudah. Just show your QR Code at a counter, get the tickets and you ready to go!! 

READY FOR YOU HERE> LOTTE WORLD PASS

10 Perkara Ini Patut Dielakkan Semasa Naik Pesawat | Airplane Tips |

Peraturan pemakaian di lapangan adalah berbeza dengan pemakaian di dalam pesawat. Masih ramai lagi yang masih tidak sedar akan kesilapan yang dilakukan semasa naik pesawat. 

Walaupun nampak remeh tapi benda ni lah yang selalu orang buat dan tak perasan. Mesti korang tertanya-tanya apa yang patut dielakkan semasa naik pesawat ni. Untuk mengelakkan korang rasa ketidak selesaan semasa naik pesawat jom baca tips di bawah



10 Perkara Ini Patut Dielakkan Semasa Naik Pesawat


1# Kasut Yang Berbau

Kasut berbau! Ee yang paling tak selesa mestilah orang yang duduk disebelah kita. Nak tegur pun serba salah. Kasut berbau ni bukan saja buat orang sebelah saja tak selesa, orang belakang atau orang depan pun mungkin boleh bau busuknya. 

Sebelum nak gerak tu pastikan dulu kasut tu wangi/dibasuh. Barulah orang sekeliling pun selesa nak duduk dengan kita.

2# Uncomfortable footwear

Hmm, apa masalah yang ini? Ini pun boleh menjadi masalah juga sebenarnya. Elakkan pakai kasut yang bertali atau high heels. Pakai kasut yang mudah dibuka dan dipakai. Masalah mungkin boleh berlaku apabila korang terpaksa tanggal kasut semasa di bahagian kastam. Kan leceh tu.

Lebih sesuai kalau korang pakai kasut yang slip-on / flat. Naik flight tak perlu lah pakai high heels. Penat nak berjalan.

3# Pakaian Yang Ketat

Pakaian yang ketat tak menjadi masalah. Tetapi untuk keselesaan pakai lah pakaian yang breathless/tidak melemaskan korang. Contohnya kain yang sintetikNanti semasa di dalam flight mungkin korang akan merasa tidak selesa. Pakai lah pakaian yang sesuai dan longgar. 

4# Pakaian Yang Berbau

Eee, berbau dan busuk. Fana tak dapat bayang kalau dapat duduk sebelah orang yang berbau. Tak pernah lagi kena. Macam Fana sendiri, bila datang awal ke airport mestilah lebih lama masa menunggu. 

Apa yang Fana buat, Fana akan bawa baju spare dan tukar sebelum naik pesawat. Kita kena faham tandas di dalam pesawat sangat lah kecil dan sempit. Sebaiknya korang tukar lah sebelum naik pesawat okay.

5# Baju Musim Panas

Walaupun negara yang korang nak pergi tu sedang musim panas tak semestinya korang terus pakai pakaian nipis. Semasa di dalam pesawat nanti akan jadi sejuk juga. Sediakan lah jaket/blanket untuk korang bertahan sehingga sampai ke destinasi yang dituju. 

6# Minyak Wangi

Ini pun korang patut elakkan juga! Elakkan pakai wangian yang membuatkan orang sebelah tidak selesa. Boleh pakai minyak wangi tu, tapi dengan kuantiti yang sedikit. Cukup satu/dua semburan. 

7# Contact Lens

Macam Fana memang tak pernah pakai ini. Bagi sesiapa yang pakai contact lens elakkan lah. Kualiti udara dalam pesawat tak bagus sebab ianya menyebabkan mata terasa kering dan pedih semasa di atas. Apatah lagi kalau yang terlelap semasa naik pesawat, sangatlah tidak bagus untuk mata korang. Bring pair of glasses to change.

8# Mulut Yang Berbau

Apa saja yang berbau mesti dielakkan. You are make other people turn off. Boleh sediakan berus gigi samada nak berus gigi di dalam pesawat atau sebelum naik pesawat. Fana pun selalu bawa berus gigi kalau naik pesawat.

9# Baggage Yang Terlalu Berat

Setiap airlines ada peraturan yang ditetapkan. Baggage yang melebihi had juga adalah salah. Apa pun syarat yang airlines sudah tetapkan ada kebaikannya. 

Baggage yang terlalu berat boleh membahayakan penumpang. Sekiranya ruang bagasi di atas kepala penumpang terbuka kebarangkalian beg boleh jatuh. Perkara ini akan menyebabkan penumpang lain tercedera.

10# Merokok

Merokok di dalam pesawat adalah dilarang sama sekali. Penumpang akan diberi taklimat sebelum bergerak semasa di dalam pesawat. Tindakan atau denda akan diambil sekiranya penumpang melanggar arahan cabin crew yang bertugas. 


Harap ianya bermanfaat dan korang boleh kongsikannya kepada rakan-rakan yang lain. 


14 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Datang Ke Japan | Japan Tips |


Teringat pengalaman masa mula mula sampai ke Osaka, Japan. Budaya di Korea dan Japan pun tidakbanyak bezanya. Tetapi bagi negara matahari terbit ini perasaan dia lain macam sikit. Walaupun tidak pernah jejak kaki ke Japan, tapi pengalaman dari Korea itu sedikit sebanyak mematangkan diri.

Kalau sudah berjalan ke negara orang jangan dibawa budaya yang tidak elok sama sekali. Nanti buat malu nama negara sendiri saja kan. Kalau hendak bandingkan budaya Japan dan negara sendiri sangatlah jauh berbeza. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. That is my opinion, don't judge :)

Sangat gembira dapat menjejakkan kaki di negara matahari terbit ini. Bagaikan mimpi. Dalam sekali seumur hidup korang kena datang melawat Japan. Perasaanya tidak akan sama macam membaca atau tengok video.

14 Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Datang ke Japan



1# High Tech Toilets


Memang tidak disangkal lagi kalau bab tandas. Bersih dan berteknologi. Dari nak buka penutup tandas hingga flush, semuanya dihujung jari. Push the button only! Canggih teruk tandas di Japan ini. Muslim friendly of course. Jangan rungsing bawa botol mineral, bidet ada.

2# Rakyat Japan dan Onsen


Onsen (kolam air panas). Japan terdapat banyak gunung berapi yang masih aktif sehingga kini. Jadi dorang gunalah kelebihan yang terdapat di negara dorang ni dengan bina beribu onsen.

Onsen di Japan semuanya kolam air panas yang semula jadi. Air panas yang semula jadi ini lagi bagus lah kan. Tapi syarat nak mandi onsen ni kena fully naked dan tidak boleh bertatu.

3#Public transport yang super efficient



Siapa yang pernah datang Japan tahu macam mana best public transport dorang ini. Sangat cepat, bersih dan paling penting punctual! Serius tak tipu. Kekerapan train dorang between 5 minit.

Kalau datang Japan nanti korang akan rasai pengalaman sebegini. Sebab ini saja lah pengangkutan utama pelancong untuk ke mana mana. Tempat-tempat menarik pun tidak jauh dari stesen.

4# No Tipping in Japan


No tipping! Dorang tak akan ambil pun. Mungkin akan jadi sedikit rude kalau korang berbuat demikian. Service di kedai makan Japan dah cukup bagus. Kalau pengunjung selesa dan enjoy menikmati makanan pun itu sudah cukup gembira bagi dorang.

5# Sushi vs Sashimi


Sushi dan sashimi. Pernah dengar ke? Fana paling suka sushi. Ingatkan sushi asalnya Korea, tapi silap. Ada orang mungkin keliru antara sushi dan sashimi. Sashimi ni macam sejenis makanan laut mentah yang tidak dimasak. Sushi adalah nasi yang digaul dengan cuka dan dimakan dengan makanan laut yang dimasak. Yang tak masak pun ada tapi tak semua jenis.

6# Sumo Wrestling & Baseball


Sumo wrestling adalah sukan utama di Japan dari dulu sampai sekarang. Terkejut juga lah kan sebab di Japan ini orangnya berbadan kecil. Rupanya ada juga yang berbadan besar. Walaupun sumo wrestling ini popular di negara dorang, tetapi ada lagi yang lebih popular iaitu baseball. Ini pun salah satu sukan utama juga.
 

7# Sentiasa ada wang tunai


Nak pakai kad? Tiada masalah. Kedua-duanya boleh digunakan. Tapi adalah lebih bagus jika korang sediakan sedikit wang tunai. Masih ada lagi sesetengah tempat yang tidak menerima penggunaan kad kredit.


Tips:- Kalau korang menggunakan kad kredit di sesetengah tempat, korang akan ada option pembayaran dalam Ringgit atau Yen. Pastikan korang buat pembayaran dalam Yen untuk rate yang lebih bagus.

8# Sentiasa Berdiri di Sebelah Kiri Escalator


Berdiri di sebelah kiri. Kalau di Korea Selatan belah kanan. Bagi laluan kepada orang yang nak berjalan. Tapi kalau di Osaka belah kanan. Tidak sama. So, korang tengok jelah belah mana orang dia berdiri. Jangan di block jalan orang belakang nanti korang kena tegur pula :P

9# Bus Lebih Murah Daripada Train


Ramai yang fikir JR Pass adalah penting. Betul dan tak boleh disangkal lagi. Sebab ramai cakap nak melancong ke Japan perlu ada JR Pass. JR Pass kaedah yang paling berkesan untuk mengelilingi Japan dan termurah.

Tetapi tidak semua tempat boleh digunakan. Ada juga alternatif lain seperti menggunakan bus. Contohnya dari Tokyo untuk ke Osaka dengan menaiki bus adalah pilihan untuk orang yang tidak kisah akan masa dan inginkan harga yang murah. Nak cepat sampai boleh saja naik Shinkansen, tetapi beli JR Pass dahulu.

10# No English


No English? No problem. Macam Fana pergi ke Osaka memang tak banyak bertanya dengan penduduk local. All is well prepared. Kalau korang dah tahu lokasi dan arah Fana yakin korang akan sampai tanpa bertanya.

Jika di kedai makan local boleh lah gunakan Google Translate. Tidak menjadi masalah.
 

11# Mencuba makanan Jepun


Sebagai orang Muslim mungkin agak susah untuk kita menikmati dan merasai makanan Japan. Jangan risau banyak kedai-kedai HALAL yang menghidangkan makanan Japan. Lupakan nasi goreng, nasi lemak atau mi goreng dan bertukar kepada takoyaki, sushi, ramen atau sashimi.

12# Vending Machine



Mana-mana tempat mudah nak jumpa. Dekat dalam bangunan tempat Fana bermalam pun ada disediakan setiap aras. Tak perlu pergi ke kedai. Vending machine ini bukan saja jual air botol/air tin, permainan, sanitary pun ada. Tidak kira di mana-mana. Jangan terkejut, di tepi rumah orang pun ada vending machine ini. (I mean luar pagar rumah)

13# Makanan Laut Yang Pelbagai


Siapa yang pencinta makanan laut korang sangat beruntung. Sangat murah. Kalau korang berkesempatan, seawal pagi yang mungkin jalan lah ke pasar pagi orang Japan. Boleh duduk makan di gerai yang menjual makanan laut pada waktu pagi.

14# Beli Tiket Lebih Awal ke Tempat Popular


Disebabkan Japan adalah negara yang popular di seluruh dunia, banyak tempat popular akan menjadi sesak. Pastikan beli tiket lebih awal sebelum korang gerak. 


Jangan dah sampai sana baru nak beli tiket, kalau tiket semua sold out tentu tak seronok percutian korang. So buy that ticket early before hand!

For me i always stick with KLOOK

Soalan Lazim Yang Sering Ditanya Kalau Bercuti Ke Japan:-


Berapa lama masa diambil untuk bercuti ke Japan?

Secara jujurnya jawapan ini tidak akan sama dengan semua orang. Bagi Fana 7 hari 6 malam itu cukup jika korang buat penjadualan yang betul. Jika inginkan aktiviti yang santai dan relaks ambil lah masa 2 minggu. Terpulang pada diri masing masing dan bajet. Bajet paling penting.

Macam mana kalau tak pandai cakap Bahasa Japan?

Jangan rungsing. Santai santai. Gunakan Google Translate. Google Translate boleh digunakan jika telefon korang tiada data/wifi. Yang penting korang kena download Bahasa Japan di Google Translate. Bagi Tokyo dan Osaka basic English dorang tahu serba sedikit.

Perlu ke ada tour guide?

Korang boleh gunakan tour guide kalau nak. Tapi Fana cadangkan berjalan lah sendiri. Berjalan sendiri boleh pergi ke tempat yang kita mahu dan tidak terikat dengan jadual.

Pilihan bergantung ditangan sendiri.

10 Kdrama yang hangat dalam carian penonton sekarang!!!


Musim Restricted Movement Order/Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni mesti korang tertanya-tanya cerita apa yang best untuk ditontonkan...?? Sekarang PKP bukan saja di Malaysia, malah negara-negara lain pun turun #stayathome. Masa PKP adalah masa yang terbaik untuk korang layan drama-drama best kan, betul tak??

Fuh! banyak betul drama-drama korea yang tengah 'meleTop' sekarang ni. Betul-betul 'marathon' lah musim PKP ni. Terlampau banyak sangat pilihan dan genre pun tak tahu yang mana nak tengok dulu!


Bukan penonton di Malaysia je yang pening nak pilih drama, penonton Korea pun turut mengalami masalah yang sama. Korang nak tahu drama apa yang tengah 'top' dalam carian netizen Korea? Jom kita tengok..



1. JTBC - The World of The Married



Network : JTBC
Episodes : 16
Run time : Friday & Saturday 22:50
Release date : 27 March - 16 May 2020


2. tVN - Hospital Playlist



Network : tVN
Episodes :12
Run time : Thursday 21:00
Release date : 12 March - 28 May 2020


3. tVN - Hi Bye, Mama



Network : tVN
Episodes : 16
Run time : Sat - Sun 21:00
Release date : 22 Feb - 19 April 2020


4. SBS - Hyena



Network : SBS
Episodes : 16
Run time : Friday - Sat 22:00
Release date : 21 Feb -11 April 2020


5. MBC - Find Me In Your Memory.



Network : MBC
Episodes : 32
Run time : Wed - Thursday 21:00 (35 min each / 2 episodes per day)
Release date : 18 March - 13 May 2020 


6. KBS2 - Once Again



Network : KBS2
Episodes : 100
Run time : Sat - Sun 19:55
Release date : 28 March - 13 Sept 2020


7. tVN - A Piece of Your Mind



Network : tVN
Episodes: 12
Run time : Monday - Thu 21:00
Release date : 23 March- 28 April 2020


8. OCN - Rugal



Network : OCN
Episodes : 16
Run time : Sat - Sun 22:50
Release date : 28 March- 17 May 2020


9. JTBC - When The Weather is Fine 



Network : JTBC
Episodes : 16
Run time : Mon - Tue 21:30
Release date : 24 Feb - 21 April 2020


10. KBS2  - How to Buy a Friend



Network : KBS2
Episodes : 8
Run time : Mon- Tue 22:00
Release date: 6 April- 14 April 2020


SELAMAT MENONTON =)

sumber : asianwiki