5/Korea/slider1

Pinterest

"Kan lebih senang kalau ada pouch beg macam ini!" - Tips Kemas Beg Untuk Bercuti (Travel)

Selain pening nak decide makan dekat mana, kemas beg pun salah satu perkara yang pening kepala juga. Hahaha~ Kalau bab kemas beg ini mesti mak-mak saja yang expert. Kaum bapak-bapak ini bukan tak ada yang tak expert, cuma dorang tak up di Facebook saja. Eh betul ke...??? Hmm~

Cara Semaian Daun Sup Dengan Menggunakan 3 Kaedah Ini | Daun Sup | Daun Ketumbar |


Daun sup kalau ditambah dalam sup memang sedap. Ianya digunakan sebagai penambah aroma menyedapkan makanan. Kalau pergi ke pasar ini adalah 'benda wajib' dibeli. Tapi yang nak dipakai sedikit saja. Simpan di dalam peti lama-lama pun akan kecut dan buang. Rugi sangat. Harganya pun boleh tahan mahal kalau seikat. Daripada buang duit beli, lebih baik tanam sendiri di rumah. Lebih jimat dan bebas racun serangga.


Fakta Menarik Sepanjang Musim Luruh di Korea Selatan | Halloween Festival | Autumn | Fall season |


 

Wake me up when September ends ~


Apakah waktu yang terbaik untuk bercuti ke Korea? Ada orang tanya Fana. Susah lah nak jawab. Rasa macam semua musim adalah waktu terbaik kecuali musim panas. Hahaha. Tapi kali ini Fana sangat cadangkan pada korang semua datang lah pada musim luruh. Pemandangan di sini yang tidak akan kita dapat di negara sendiri.

8 Jenis Apps/Aplikasi Travel Yang Terbaik Untuk Yang Bercuti Ke Korea Selatan | Travel Tips & Hacks |

 

Seronok nya bercuti ke luar negara! Ayuh kita kemas beg (typical situation). Opss! Nanti dulu! Sebelum hendak memulakan perjalanan, korang dah tahu ke macam mana flow perjalanan itu nanti?? Sudah buat persediaan?? Tahu ke macam mana nak ke tempat itu, mana nak tinggal, dimana lokasi kedai makan, tempat shopping yang menarik???? Haa mari Fana nak cerita sedikit, tapi baca sampai habis ya :P...

5 Kebaikan Pokok Lidah Mertua atau Snake Plant Jika Ditanam di Dalam Rumah Yang Ramai Orang Tak Tahu | Snake Plant |


Pokok Lidah Mertua atau 'Snake Plant' adalah antara pokok yang sering ditemui di tanam di dalam rumah kebanyakkan penduduk di Malaysia. Selain ditempatkan di ruang tamu, ada juga yang meletakkan pokok ini di dalam bilik air dan ruang beradu.

7 Kelebihan Public Transport di Korea Selatan Yang Orang Tidak Tahu | Fana Halim Experience in South Korea | Benefits of Public Transport in South Korea |

Bloomy Friday.. 

Harini cuaca tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas. Alhamdulillah. Dalam beberapa minggu sahaja lagi cuaca panas akan berakhir. Ini adalah petanda untuk shopping! Hahahaha. Selepas musim panas musim luruh akan menyusul dan diikuti musim sejuk. Selepas ini pakaian yang musim panas pun akan disimpan. Tak sabar rasanya!.

Jalan-Jalan Di Osaka | Tempozan Giant Ferris Wheel & Osaka Aquarium Kaikuyan | Travel |


Walaupun dah lama tak menjejakkan kaki ke Osaka tetapi kenangan masih terpahat dalam diri ini. Namun kita perlu akur dengan keadaan sekarang yang membataskan kita untuk bercuti seperti biasa. Macam Fana ni pun, teringin juga nak pulang ke kampung halaman bertemu keluarga. Tetapi apakan daya memikirkan keadaan yang tidak stabil lagi sekarang ini...

Cara-Cara nak buat serbuk colek kering dengan 4 bahan mudah! | Resepi Orang Kampung |


Kecur air liur rasanya nak kongsikan resepi ini. Dengar sahaja perkataan colek mesti terlintas di dalam fikiran ini colek mempelam. Macam Fana sendiri pun memang gemar sangat makan colek ni. Apatah lagi kalau makan dengan mempelam. Tidak kisah lah apa sahaja jenis colek sama ada colek kering atau pun yang berkuah.

Menikmati keindahan Bukit Panorama Sungai Lembing di Kuantan Pahang | Bukit Panorama | Sungai Lembing |






Setiap tangga mempunyai tahap kecuraman yang berbeza. Pada peringkat awalnya tangga sedikit curam dan penat sedikit. Selepas beberapa langkah korang akan menjumpai kawasan yang landai untuk berehat. Yang penting jangan biarkan perut kosong semasa mendaki.


Bukit Panorama, Sungai Lembing Kuantan


Bukit Panorama terletak di kawasan Sungai Lembing, Kuantan. Tidak jauh daripada pekan Sungai Lembing dan sangat senang untuk sampai ke lokasi pintu gerbang mendaki. Macam Fana dari rumah Kuantan (Sungai Isap) cuma perlu mengambil masa lebih kurang 30 minit ke 45 minit sahaj. Fana pun tidak pernah sampai kesini sebenarnya sepanjang tinggal di Kuantan :P. 

Kalau korang datang hujung minggu ke sini memang ramai. Bukit Panorama ini sudah menjadi salah satu daya tarikan tempat beriadah terutama bagi ahli keluarga pada waktu hujung minggu. Fana datang masa ini pun dah lewat sangat dalam 7:30 pagi. Tidak dapat lah hendak tengok awan kepal - kepal itu.


Cara-cara untuk ke Bukit Panorama


Dari Kuantan
  • 30 minit - 45 minit melalui jalan Sungai Lembing

Dari Kuala Lumpur
  • 3 jam - 4 jam melalui Lebuhraya Pantai Timur


Waktu yang sesuai beriadah di Bukit Panorama?


Orang kata kalau hendak tengok pemandangan yang cantik harus datang selepas subuh. Masa itu cuaca pun tidak panas dan tidak sejuk sangat. Bukit Panorama tingginya hanya 271 meter. Lagi tinggi dari Batu Caves (125 meter) dan lebih rendah daripada Bukit Broga (400 meter).
 
Kalau korang biasa melakukan senaman mungkin 30 minit sudah cukup untuk korang sampai ke puncak tanpa berhenti. Anggaran untuk yang pertama kali mendaki Bukit Panorama ini lebih kurang 40 minit-60 minit (jika banyak berhenti).

Bagi yang pertama kali mendaki jangan risau, trail bertangga ada disediakan sepanjang pendakian. Setiap tingkat pendakian juga disediakan tempat untuk berhenti rehat. Laluan sepanjang pendakian juga terdapat pemegang besi untuk menyokong sepanjang pendakian. 


Pemandangan Bukit Panorama


Kawasan sungai yang terdapat berhampiran dengan kawasan Bukit Panorama. 






Pemandangan dari atas Bukit Panorama yang sangat cantik dan menenangkan. Dapat tengok seawal pagi lagi cantik bersama awan kepal-kepal nya. Bagi yang merancang ingin mendaki Bukit Panorama Fana ucapkan SELAMAT DATANG :)

Makluman Bantuan Sara Hidup (BSH) | Jadual Pembayaran BSH 2020 dan Permohonan Rayuan BSH 2020 |


Beep~ Beep~ (Bunyi mesej masuk)

RM0 Anda (xxxxxx-xx-xxxx) TIDAK LULUS Bantuan Sara Hidup 2020.


Terkejut kita dapat mesej macam ni. Bila cek kelayakan hmm memang patut lah tak dapat pun. Sedih kan. Siapa yang lulus tu tahniah ya. Tapi nampak harini macam ramai juga yang tak lulus. 

Hari Raya Aidiladha dalam norma baharu mengikut garis panduan yang ditetapkan | Garis Panduan Ibadah Korban PKPP |

Hari ini bertarikh 31 Julai 2020 bersamaan : 10 Dhulhijjah 1441 H berlangsungnya Hari Raya Aidiladha. Tahun ini sambutan hari raya jatuh pada hari Jumaat. Alhamdulillah..


Tidak seperti tahun tahun sebelum, ibadah korban dilakukan seperti biasa. Akibat daripada jangkitan virus Covid-19 ni pihak kerajaan menghadkan aktiviti ibadah korban untuk setiap tempat bagi menjamin keselamatan orang ramai. Itulah norma baharu tahun 2020.

Bagi yang mengerjakan ibadah Haji pada tahun ini, terpaksa ditangguhkan kepada semua umat Islam di seluruh dunia. Cuma yang tinggal berdekatan tanah arab saja yang dibenarkan mengerjakan ibadah Haji. Pada tahun ini juga ibadah korban tidak dibenarkan bersesak -sesak. Hanya yang terlibat sahaja yang dibenarkan.

Oleh itu pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah menghadkan dan mengeluarkan garis -garis panduan untuk yang terlibat mengerjakan ibadah korban tersebut :- 


Garis Panduan Ibadah Korban Tempoh PKPP


  • Menghadkan tidak lebih 10 ekor haiwan bagi Masjid dan Surau termasuk lokasi korban yang dibenarkan oleh Pihak Berkuasa Agama Negeri -Negeri.
  • Digalakkan melakukan di rumah penyembelihan di bawah Jabatan Perkhidmatan Vaterinar dan rumah penyembelihan ruminan swasta yang dilesenkan.
  • Jumlah kehadiran sewaktu ibadah korban mengikut 20 orang untuk setiap ekor haiwan.
  • Jamuan makan di tapak korban adalah tidak dibenarkan kecuali makanan dibungkuskan.
  • Waktu ibadah korban diadakan selama 4 hari termasuk Hari Raya Aidiladha ,selepas solat Sunat Aidiladha dan 3 hari Tasyrik.
  • Mengambil kira Hari Raya Aidiladha jatuh pada hari Jumaat, ibadah korban digalakkan dilakukan pada hari kedua, ketiga dan keempat.
  • Bagi jamuan di rumah, TIDAK BOLEH melebihi 20 orang pada satu masa.
  • Individu yang masih dalam quarantine DILARANG untuk keluar dari rumah apatah lagi pulang ke kampung atau menunaikan Solat Sunat Aidiladha dan menerima tetamu.
  • Individu yang memakai wristband kuarantin melanggar peraturan yang ditetapkan, orang ramai diminta melaporkan kepada PDRM.
  • Elakkan 3S :-
    • Sesak
    • Sempit
    • Sembang dekat
  • Amalkan 3W :-
    • Wash (cuci)
    • Wear (pakai)
    • Warn (amaran)

**Bermula 1 Ogos ini Perdana Menteri telah mengeluarkan arahan wajib memakai mask jika berada di luar rumah dan ditempat -tempat awam. Diharapkan orang ramai mematuhi arahan dan mengikut SOP yang telah ditetapkan. 



Resepi roti jala mudah , lembut dan berlemak manis | Resepi roti jala mudah dan simple | Resepi |

Jarang -jarang ni Fana kongsi resepi dekat blog. Rasanya ni resepi yang kedua kot. Resepi sebelum ni Fana ada share resepi bubur ayam ala- ala McD. Resepi bubur ayam tu pun Fana godek - godek dekat Google saja. 

Sebenarnya roti jala ni dah banyak kali failed buat. Bukan lah tak jadi langsung, cuma kadang tu keras sikit, kurang berlemak lah, melekat dekat kuali lah. Banyak kali juga lah gagalnya buat roti jala ni. 

Kalau nak ikutkan hati memang tak nak buat dah. Hahaha. Tapi ada satu hari tu terjumpa resepi di Youtube Nabila & Rosix (alah kakak Neelofa tu). Senang pun senang, bahan pun tak rumit. Fana cuba sekali terus menjadi, elok je kejadian bancuhan tepung. Sebijik rasa macam yang mak buat. Hilang rasa rindu nak makan roti jala kan.

Bahan-bahan

  1. Tepung (sukatan cawan)
  2. Garam (secukup rasa saja)
  3. Susu pekat (agak-agak sambil rasa)
  4. Air putih (ada orang guna susu cair/santan)
  5. Telur (1 biji)
  6. minyak masak (2 sudu makan)
  7. sedikit kunyit/pewarna

*sukatan cawan terpulang besar mana cawan korang nak pakai (agak-agak saja)

Cara-cara memasak


  1. Masukkan telur yang dah dipecahkan ke dalam blender bersama minyak masak, garam dan susu pekat (Fana selalu guna 3 sudu)
  2. Masukkan air (sama sukatan cawan tepung) dan blender sekejap sehingga sebati sekejap.
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit (supaya tak berketul). Pastikan sukatan tepung sama dengan sukatan air.
  4. Blender kesemua bahan di atas sehingga sebati dan masukkan dalam acuan.
  5. Gunakan kuali yang leper (non-stick) dan panaskan kuali dengan api yang perlahan.
  6. Bila dan siap masak boleh lah makan dengan kuah kari ayam ke kari daging ke.

Pastikan bancuhan tepung benar benar halus dan tak sangkut sangkut masa guna acuan.

Fana lebih suka terbalikkan roti jala untuk menggulung. Nampak lagi cantik dan kemas.


Lipatkan dua macam ini sebelum menggulung.


Roti jala yang sudah siap digulungkan. Dah siap!


Fana dah cuba resepi ni dan roti jala ni lemak manis dan lembut walaupun dah sejuk. Korang kena cuba juga resepi ni.  Selamat mencuba. 

7 tips percutian ke Maldives khusus buat kaum hawa di Bikini Beach | Tips Percutian Maldives | Bikini Beach |

Tips Percutian ke Maldives


Maldives. Air lautnya biru dan pemandangan yang sangat cantik! Keindahan lokasinya tidak perlu diceritakan lagi. Negara yang majoritinya adalah Muslim dan makanan HALAL mudah didapati.

Fanahalim
Sumber


Maldives. Travel ke pulau ini boleh direalisasikan secara bajet atau luxury, bergantung kepada pilihan penginapan dan aktiviti yang ingin dilakukan di sini.

Maldives merupakan sebuah negara yang terdiri daripada gugusan kepualauan. Sebahagiannya didiami orang tempatan dan sebahagaian lagi menjadi private island.

Menerokai Busan dengan 5 panduan mesra Muslim | Busan | South Korea | Busan Tourism Organization |


fanahalim
sumber


Ramai yang dah tak sabar nak memulakan perjalanan ke luar negara bukan. Kebanyakkan rakyat Malaysia yang ingin ke Korea biasanya akan memilih Seoul ataupun Jeju sebagai destinasi pilihan. Tapi sebenarnya Busan pun terdapat banyak juga tempat-tempat yang menarik untuk dilawati.


Perkongsian cara-cara untuk newbie traveler buat itinerari |Tips traveler | Panduan Itinerari |

Hi guys, Fana ini masih lagi consider sebagai newbie traveler. Hiks~ Masih lagi banyak belajar. Sebenarnya nak buat itinerari untuk setiap trip bukan perkara yang senang. Banyak benda nak kena fikir. 

Tapi kan bila dah selalu buat itinerari ini serba sedikit kita lebih faham dan pandai mengatur. Stay positive and make it part of the fun! Kita faham ramai yang malas dan sibuk. Tapi sebab hendak pastikan trip ini berjalan dengan lancar usaha perlu ada!

Perkongsian ini lebih kepada cadangan kalau nak pergi bercuti ke mana-mana negara. InsyaAllah mudah-mudahan dapat membantu lah serba sedikit. Kalau ada otai-otai yang nak tambah atau nak perbetulkan sangat dialu-alukan. Thanks to you :)


fanahalim


Tips itinerari

  • Pertama-tama sekali adalah bajet. Perkiraan bajet tak perlu tepat, biar lebih tetapi jangan kurang. Fokus pada perkara utama sebagai contoh tempat tinggal, transportation, pass masuk yang perlu mengenakan bayaran. 
  • Kenal pasti destinasi yang ingin dikunjungi. Kalau macam tempat itu memerlukan pass Fana akan cari di KLOOK. Aplikasi KLOOK ni sangat mudah. Dan banyak juga promosi dan pakej yang berpatutan.
  • Rujuk itinerari orang lain dan lakukan perbandingan. Bandingkan dengan tempat/destinasi yang kita nak kunjungi. Rajin-rajin lah 'berkawan' dengan GOOGLE.
  • Mengenal pasti jenis-jenis pengangkutan yang disediakan. Macam contoh subway, teksi atau bus. Kalau di Jepun/Korea subway dan bus sangat rumit untuk difahami. Lain lokasi lain nombor bus/lane subway. 
  • Lokasi untuk penginapan. Pastikan mencari lokasi yang tidak terlalu jauh dengan tempat tumpuan pelancongan. Elakkan menginap di kawasan yang terlalu sunyi. Lebih bagus dekat dengan train station/bus station
  • Jika ahli lebih dari 2/3 orang buat lah tempahan rumah yang mempunyai dapur dan saiz yang bersesuaian. Lebih jimat.
  • Buat persediaan lokasi tempat makan yang HALAL. 
  • Jangan lupa memaklumkan kepada ahli keluarga sebelum berangkat. Lebih bagus juga maklumkan sekali di mana lokasi penginapan korang. Untuk keselamatan.
  • Jangan dilupakan TRAVEL INSURANCE.
*Kalau korang masih belum tahu apa itu KLOOK korang klik di sini>> KLOOK


fanahalim 


Akhir kata


Itinerari ini penting sangat-sangat. Ada yang beranggapan tidak perlu pun itinerari ini. Tetapi ada dua kemungkinan ini mungkin dapat menyelamatkan korang. Pertama (1) tak buang masa buang duit buang tenaga. Kedua(2) Itinerari ini penyelamat kalau disoal siasat semasa di airport. Ada traveler di hantar pulang disebabkan tidak cukup bajet dan tidak ada itinerari.

Kalau yang bergerak dalam kumpulan pun ambil lah tahu serba sedikit. Masa di immigration nanti sorang sorang akan disoal. Be independant!

Bukan negara Jepun/Korea saja semua negara pun macam itu juga. Jangan dengar kata kata orang yang 'berani redah' tanpa itinerari itu. Lain orang lain rezeki dia. Percaya pada diri sendiri. Rasa tak yakin jangan 'berani redah' okay :)
  

Cara Menanam Dan Merawat Tanaman Daun Sirih Gading | Tanaman Pothos | Pothos Plant | Happy DIY Home |

Pada masa kini banyak memperlihatkan tatarias rumah yang ala-ala hutan rimba. Dihiaskan dengan pokok hiasan yang cantik. Udara yang nyaman. Kedudukan pasu bunga hiasan tangan diletakkan diatas meja kopi dengan pokok hidup yang menyegarkan. Terasa seperti berada di taman.

Zaman sekarang ni semestinya kita nak mencari perhiasan yang senang dijaga dan cantik di dalam rumah. Tapi mungkin ada yang beranggapan penjagaan pokok ini memerlukan perbelanjaan yang tinggi. 

Jangan bimbang. Ada ke pokok hidup yang boleh diletakkan di dalam rumah? Senang ke nak jaga? Untuk yang berkeinginan sedemikian, tanaman pothos adalah antara pilihan yang tepat.

Apa itu tanaman Pothos?


Mungkin ada yang masih tak kenal pokok ni. Kalau di negara kita biasanya orang panggil Daun Sireh Gading. Atau biasa kita dengar orang panggil pokok duit (devil's ivy). Yelah kot rasanya.

sumber

Pokok ini juga terdapat beberapa nama saintifik iaitu:-
  1. Epipremnum aureum
  2. Epipremnum mooreense
  3. Pothos aureus
  4. Rhaphidophora aurea

Tanaman ini sebenarnya berasal dari Asia Tenggara, terutama di bahagian-bahagian Malaysia yang terdedah kepada angin monsun. Epipremnum pinnatum juga terdapat di Asia Tenggara seperti Papua New Guinea dan Nothern Queensland Australia.

Macam negara kita Malaysia sangat beruntung kerana pokok ni mudah nak cari. Pokok ini juga mudah menyesuaikan diri dalam kawasan yang kurang pencahayaan matahari. Jadi ianya bagus sebagai tanaman di dalam rumah.

sumber



Macam mana rupa bentuknya?


Tanaman ini berbeza-beza warna dan menjalar sehingga 40 kaki panjang. Warna yang berbeza dari campuran neon kuning hingga campuran putih hijau.

Pothos
sumber


Apakah kebaikan tanaman Pothos di dalam rumah?


Sepertiyang dinyatakan, tanaman ini adalah yang paling sesuai bagi sesiapa yang sedang berjinak -jinak dengan hobi penanaman pokok di dalam rumah. 

Penjagaannya tidak lah terlalu rumit. Tak perlu dibaja atau disiram setiap hari. Bahkan pokok pothos ini boleh kekal hidup tanpa air selama seminggu.

Sebagai info tambahan, tanaman pothos ini bukan hanya cantik, tetapi ianya juga berpotensi membersihkan udara di dalam rumah. Oksigen yang dibekalkan mampu menghalang pencemaran udara. Pencemaran udara yang biasa terdapat di dalam rumah seperti formaldehid, xylene, dan benzene.


Cara penjagaan Pothos


  • Pencahayaan
Tanaman ini memerlukan pencahayaan yang terang tetapi tidak secara terus. Maksudnya letak saja di ruangan yang mendapat pencahayaan yang terang.
  • Air
Ketika menyiram tanaman ini jangan takut membiarkan Pothos kering di antara penyiraman. Tanaman ini mampu bertahan tanpa air sehingga berminggu tanpa siraman yang kerap.
  • Tanah/baja
Tanaman Pothos ini mampu bertahan dengan pelbagai jenis tanah seperti tanah liat, pasir, tanah sedikit beralkali, atau tanah berasid.
  • Suhu
Tanaman Pothos ini sangat baik di kawasan yang sangat panas dan panas biasa.
  • Penyelenggaraan
Bergantung pada seberapa besar atau panjang yang korang mahukan ianya tumbuh. Kaedah pemangkasan adalah sesuatu yang dapat membantu mengekalkan ukuran dan panjang serta kesihatan keseluruhan tanaman.

sumber

  • Pemasuan semula
Tidak perlu melakukan pemasuan semula yang kerap. Tanaman ini seolah-olah menerima apa saja bentuk pasu dan tidak akan mati walau menggunakan pasu yang sama. Tetapi ia bergantung dengan citarasa pengguna yang mahukan kelainan.


Akhir kata


Tanaman Pothos ini adalah pilihan yang tepat bagi yang mahu berjinak-jinak dengan tumbuhan hiasan dalam rumah. Tanaman Pothos ini sangat senang dijaga, malahan ianya kelihatan cantik jika digantungkan pada rak buku/dinding.

Jadi untuk sesiapa yang dah baca dan faham macam mana penjagaan tanaman pothos, ini bermakna korang dah bersedia nak memulakan 'hobi baru'.

sumber

Daripada artikel ini korang dah tahu macam mana warna, jenis, cara penjagaan dan kebaikan tanaman pothos ini. Jadi korang rasa tanaman ini dah jadi favorite korang ke?


credit : HappyDIYHome

Crazy House Dalat, Vietnam | Dalat Vietnam Blog |

Kalau korang berkesempatan datang ke Da Lat, Vietnam jangan lupa datang ke sini. Sebut saja Crazy House orang Vietnam akan tunjuk kan jalan. Atau kalau korang berjalan secara berkumpulan, tempat ini akan wajib ada dalam itinerary.


Waktu Operasi & Harga Tiket

Crazy House ini sangat popular dalam kalangan foreigner dan penduduk local. Crazy House ini dibuka seawal 8.30pagi hingga 7.00malam. Harga tiket nya pula VND40,000 saja. Murah kan. Dekat sini juga ada disediakan bilik untuk bermalam.


Pertama kali menjejakkan kaki ke sini rasa sangat pelik dengan design dan bentuk rumah tersebut. Bahkan laluan nya pun sangat sempit. Patut lah orang gelarkannya Crazy House. Rumah ini benar benar "gila" rekaannya.

Kisah Crazy House

Crazy House juga dinamakan "rumah dongeng". Bentuknya menyerupai pohon raksasa (bangunan ni mempuanya 5 tingkat), yang menggabungkan unsur haiwan, jamur, sarang labah-labah dan gua.


Rumah ini dibuka kepada umum pada tahun 1990 dan disebut sebagai 1 daripada 10 bangunan paling aneh di dunia oleh Chinese People's Daily.







Rekaan bangunan Crazy House ini juga, ianya direka sendiri oleh penduduk local. Kata penduduk tempatan perekanya adalah anak perempuan (Dang Viet Nga) kepada pemerintah Ho Chi Minh, Truong Chinh (kalau tak silap ejaannya). Truong Chinh memerintah Vietnam dari tahun 1981 hingga 1988.









Anak gadisnya memperoleh PhD dalam bidang seni bina di University of Moscow dan telah merancang banyak bangunan di sekitar Da Lat. Dia menginspirasikan arkitek dari Catalan, Antoni Gaudi dalam reka bentuk bangunan.









Kalau dilihat pada laluan tangga ini memang muat untuk seorang saja pada satu masa. Sangat bahaya untuk kanak-kanak terutamanya. Pastikan ibu bapa mengawasi anak-anak. 









Lihat saja pada rekaannya. Sangat memukau pandangan dan unik. Kalau ada yang bercadang ingin bercuti ke Da Lat atau berdekatan dengannya, Crazy House ini boleh lah masuk kan tempat ini di dalam list korang.

 

Langbiang Hill Yang Cantik | Vietnam Blog | Visit Vietnam |

Siapa yang tak jatuh cinta kalau dapat jejak kaki ke Langbiang Hill. Memang kena sangat dengan cuaca yang tak panas dan tak terlalu sejuk ni. Pemandangan dari bawah sampai ke atas bukit sangat indah dan cantik!

Langbiang Hill yang berketinggian 2.167m dari paras laut terletak di kawasan Da Lat Vetnam. Da Lat Vietnam merupakan tempat yang sangat sesuai untuk orang yang inginkan ketenangan. Jauh sekali dari kesibukan bandar.

Langbiang hill

Untuk sampai ke puncak Langbiang Hill terdapat dua alternatif. Sama ada menaiki jeep atau berjalan kaki (trekking). Masa yang diperlukan untuk naik ke puncak adalah sekitar 3 jam dan turun 2 jam. Atau dengan menaiki jeep masa diambil sekitar 15 minit sehala.

Jeep : VND 100,000 - VND 120,000

Masa yang dianggarkan untuk bersantai di puncak Langbiang Hill adalah sekitar 30minit saja kalau menaiki jeep. Yalah sebab ramai lagi orang dibawah yang tunggu nak naik atas ni. Kalau berjalan kaki tak kisah berapa lama pun nak lepak di puncak.

Langbiang Hill


Antara aktiviti yang disediakan di Langbiang Hill:-

  1. Paragliding
  1. Berkhemah


Paragliding

Antara daya penarik pelancong yang seringkali datang Langbiang Hill untuk merasai pengalaman melihat keindahan Langbiang hill dari udara. Harga yang ditawarkan adalah VND 600,000 seorang. 

Berkhemah

Dapat berkhemah di puncak Langbiang Hill adalah satu keseronokan. Kawasan hutan yang dikelilingi seakan pokok rhu sangat memukau pandangan pada waktu siang. Cuaca disini sedikit dingin bila tiba waktu malam.

Photo Gallery


Langbiang Hill

Langbiang Hill

Langbiang Hill

Langbiang Hill