5/Korea/slider1

Pinterest

Bukan swab test CORONA | FanaHalim Life Abroad |

 Selamat datang 2021!! 


Sekejap saja masa berlalu. Sudah 12 hari kita menjalani kehidupan pada tahun 2021 ini. Semoga kita semua yang membaca artikel ini dipanjangkan umur dan dilimpahkan rezeki yang diberkati selalu. Amin..


Memandangkan sudah masuk tahun 2021, ini bermakna sudah hampir 3 tahun 2 bulan Fana berada di bumi Korea. Masa yang sangat panjang! Serius ahh dah 3 tahun lebih?!!


Macam tak percaya pun ya juga. Banyak betul dugaan dan rintangan sepanjang merantau. Rasa macam boleh buat buku dah. Hahahaha.


By the way tak nak cerita pasal itu. Mungkin ada antara korang yang tahu Fana ada bekerja di restoran. Tak kisah lah yang tak tahu itu, boleh scroll blog ini nanti cari :P.


https://www.fanahalim.com/2020/03/tanggal-4-mac-yang-lalu-hari-yang-orang_6.html


Korang mesti sudah sedia maklum kan kalau kerja yang berkaitan dengan makanan ini mesti perlu menjalani prosedur medical check up sebelum bekerja. Tahu tak tahu?? Yang tahu tolong explain pada yang tak tahu itu eh :))..


Di negara kita sendiri pun ada prosedur sebegini. Jadinya di Korea ini pun sama lah. Cuma caranya berbeza dengan Malaysia. Kalau di Malaysia pekerja perlu ambil suntikan di klinik/hospital. Tapi untuk Korea kita cucuk diri sendiri. Tapi dibuat di hospital/klinik. 


HAHAHAHA!! Segan lah part ini. 

Rujuk gambar dibawah -\/-


FanaHalim




Dorang akan bagi kita swab (macam swab test covid tu ada kapas hujung) masuk kan kedalam bon*** korang. Buat sendiri okay, bawa swab itu ke tandas. Takkan nak buat depan doktor. HAHAHA!


Lepastu, buat MRI. Simple saja. Cepat sangat proses. Dah siap semua, selepas 2 minggu result akan dihantar ke rumah atau ambil sendiri di hospital/klinik yang sama. 


Mula-mula dulu ingatkan cucuk macam di Malaysia, rupanya cucuk kot lain :P.. Dah kali ke-3 baru nak story.

KAHKAHKAH!


Itu sajalah nak cerita, sebab harini ada buat swab test, alang-alang update lah sikit blog yang bersawang ini. Tapi bukan swab test CORONA ya ;))...


GOOD NIGHT 🌙 


Permulaan musim sejuk di bulan December'20 | FanaHalim Life Abroad |

Sunday (yesterday) : 17:37pm : 3*celcius


Minggu yang ke-3 di bulan December dan minggu yang ke-3 sedang masuk cuaca sejuk. Antara bulan yang paling excited!! Cuaca sedikit sejuk dan berangin. 

Semalam berjalan sebentar ke bandar. 

Cuaca cantik, ada matahari. Sunny day! Taaaaaaapi sejuk!

Dahlah sejuk berangin pula, dapat bayang tak? Arghhh.. 

Sangat sejuk! Tangan ini kalau boleh tak nak keluar dari pocket baju. Menyesal tak pakai inner seluar, sebab tengok suhu bukan negatif(-). Jadi maksudnya tidak sejuk sangat lah kalau tiada negatif.  










Sebenarnya jalan-jalan nak cari salji/salju. Kalau ada rezeki dapatlah merasa salji turun. Tapi tengok suhu minggu ini tak ada salji. Mungkin masih awal bulan. Kalau korang tanya bila salji turun? 
Hmm, susah weh nak jawab. Kena tengok weather app okay :P


Biasanya salji tak berapa lebat pada awal bulan. Apabila sudah masuk bulan 1 dan 2 akan ada banyak hari salji turun. Jadi kalau nak datang bercuti ke Korea datanglah pada penghujung bulan 1 dan awal bulan 2. 

Masa ini baru korang rasa seronok ke tidak seronok jalan semasa salji. Hiks:P


Ini tahun ke-3 Fana tinggal di Korea dan rasa teruja salji turun itu awal-awal saja. Lama kelamaan dah biasa dan nak cepat-cepat habis musim sejuk :P.. 

Sejuk sangat tak tahan! 

(tangan sentiasa dalam poket)


Tetapi untuk yang ingin datang bercuti merasai musim salji ini disarankan bawa ubat-ubatan yang diperlukan. Kadang-kadang suhu terlalu sejuk ini juga boleh menyebabkan penyakit yang tidak diingini berlaku. Terutama warga emas.


Fana dekat sini sebelum keluar rumah sentiasa cek suhu. Setiap hari okay. Setiap hari juga tengok bila salji akan turun. Jadi disebabkan kawasan Fana ni belah Selatan, jadinya salji tak berapa banyak turun dan lewat sedikit daripada Seoul. 


Orang ingat bila dekat Seoul ada salji habis satu Korea turun salji. Eh mana ada! Hari itu, first day Seoul turun salji, dekat tempat Fana kena tempias saja. Tidak lebat sangat dan cepat cair. Hmmm

Jealous tengok Seoul ada salji!!

Tak apa, minggu depan kita jejak Seoul! Misi jejak salji!


"Now I Know..."Lifestyle and side effect living in South Korea | Tips Travel |


Side effect ? Macam pelik je.

Aku tahu ramai yang mengimpikan untuk tinggal di Korea. Contohnya macam aku,ngee~. During living in here my lifestyle changed a lot. Sometimes tough sometimes easy. A lot of things I have learned. Sebab korang bukan orang Korea, jadi korang kena tahu beberapa perkara tersebut.